Våningen Ovanpå

En småbarnsfamilj bygger uppåt.

Post-it

Publicerad 2012-09-22 21:30:59 i

Nästa vecka sticker ju vi en vecka till Cypern och då ska snickarna in i huset och härja. Alltså har vi satt post-itlappar överallt. Vilka väggar som ska rivas, vilka fönster som ska in var och annat special-smått-och-gott. På ett sätt är det toppen för då blir snickarna påminda/ informerade om hur vi vill ha det. Å andra sidan vill man inte dumförklara dem. Ex "här ska det vara ett fönster". Det syns tydligt på ritningarna. Fördelarna vann...

Välkommen hem!

Publicerad 2012-09-22 16:11:55 i

Så här såg det ut när jag kom hem idag. Leverans av fönster och panel på hela uppfarten.


Och titta! Snickare S har satt in ett fönster redan. Fiiiint!

Och lite panel hann de med också!

Tänkte ge er en sneakpeak på färgen men inser att olika vinklar ger helt olika nyanser... Har ingen aning om hur slutresultatet kommer bli, trots att vi gjort det rekommenderade: åka runt och hittat en färg man gillar, knackar på och ber om färgkod. I vårt fall grannen mittemot.. :) Det huset har vi sett i alla ljus och väderlekar och fortfarande tycker är snyggt.

Nu när panelen nu kommit verkar den så mörk och dassig... Suck. Aldrig nöjd. Vi får se när mer kommit upp och ställningen är borta.

Men det allra viktigaste är att det känns som om bygget är igång igen.

Äntligen! Men hur rätt..?

Publicerad 2012-09-21 23:25:30 i

Är ute på stan och lunchar med en toppenvän och får ett samtal från T. Jodå, panel och fönster kommit. Han håller på att lasta av leveransen men låter lite bitter. Jag blir lite orolig. Och så kommer det. Jo visst, ingenting är fel men vi saknar altandörren, ytterdörren, källardörren, fönstret till walk-in-closeten och alla vita snickeridelar. Ytterdörren och källardörren mailade J oss om när vi var på Fårö i somras och undrade -igen- vilka dörrar det var vi hade valt. Då fick vi båda lite ont i magen för vi trodde att vår order redan var lagd. Och jag hör på honom hur irriterad han är.
-Kan de inte ens leverera rätt? Man förväntar sig full betalning men man ska själv inte stå för full leverans!! De kan ju inte sköta sitt jobb!
Och vet ni vad det sjuka är? Mitt i allt det här står jag med en känsla av lättnad. En lättnad och tacksamhet över att det inte var något strul med det som i alla fall kom... Är inte det snett?!

Så när jag kommer hem ser jag att det, trots att snickarna slutar två på fredagar, har hänt lite..!

Och besvikelse igen...

Publicerad 2012-09-20 20:11:50 i

Tror ni det kom några fönster eller panel? Nope. Snickare S hade varit på byggvaruhuset och sett att våra fönster kommit från fabriken iaf, så det vore ju mycket märkligt om de inte kom imorgon. Men jag är ta mig fan beredd på allt...

I och med att jag och T inte kan någonting om att bygga så dyker det upp en massa frågor. Vi läser runt på nätet och sen hör vi med snickaren om hur han gjort och varför han ev inte gjort si eller så. Man känner sig lite vaksam när man lägger ut miljontals med kronor och då känns det skönt att ha lite koll på vad som händer. Så vi skrev ihop en lista på grejer och funderingar som vi tar upp med snickaren sen. Ett tips om ni går i byggnadstankar. Man måste fråga en hel del, oavsett hur jobbig snickaren kanske tycker man är, det är i slutändan du som betalar och han som ska göra dig belåten.

Dessutom har snickaren säkert en hel del annat i huvudet så små påminnelser då och då är perfekt. Och upprepa detaljer om hur ni vill ha det. Ev inbyggd hylla i duschen, extra eluttag, upprepa, upprepa och var TYDLIG. Rita gärna eller visa foton. För ingenting är jobbigare än om det inte blir som man vill ha det bara för att man själv inte nämnt det tydligt nog eller man missförstått varandra...


Spänningen stiger igen...

Publicerad 2012-09-20 09:21:04 i

Idag är det torsdag. Dvs. leveransdag. Fönster och panel. Men vi är så skeptiska nuförtiden. Och snickarna är inte här heller. Återstår att vänta och se.

Idag är det också mammagruppträff. Alltid lika kul och upplyftande. Att jag har sådan tur igen att få sådana roliga, intelligenta och upplyftande kvinnor att umgås med!

Besvikelse

Publicerad 2012-09-18 08:32:03 i

Nä. Det var bara leverans av tidigare felleverade ribbor. Trist.

Leverans??

Publicerad 2012-09-18 08:15:00 i

Men. Vad händer här? Leverans? Nu?! Panel? Fönster? Spänningen är olidlig!

Tak och golv och väggar, allt man behöver...

Publicerad 2012-09-17 19:47:00 i

Idag hände det plötsligt jättemycket! Först Isoleringsbilen som fyllde väggar och golv. Tyvärr var inte ventilationen färdig så vi kunde fylla taket också, men det blir väl snart åtgärdat hoppas jag.

Efter det kunde snickare M spika golvbrädor som man lägger golvvärme emellan och parketten på.

Och när jag kom med Lilla I från dagis låg det plötsligt takpannor på taket! Kalas! Och det innebär taklagsfest! Dags att börja planera...

Torsdagar är leveransdag för Nacka Trä så då dyker väl panel och fönster upp. Har vi verkligen den turen?? Kan knappt tro det..

Nu blire varmt å gött!

Publicerad 2012-09-17 10:40:36 i

Nu kom Isoleringsbilen! En lång slang drogs upp till våningen ovanpå och en snubbe i overall och skyddsmask står och sprutar in en massa i väggarna. På lastbilen utanför står en annan kille och matar isolering i en maskin. Ganska coolt!!

Yay!

Publicerad 2012-09-16 20:00:54 i Allmänt,

Imorgon kommer snickarna och arbetet fortsätter..! Och på torsdag kommer panelen. Kan knappt tro att det är sant..

Ibland blir man överraskad!

Publicerad 2012-09-15 17:53:18 i

Nämen ser man på..! När vi kom hem från Linbaneparken hade visst muraren varit här. Alla deras sopor och överblivna tegelstenar är bortplockade. Jag har inte varit uppe på våningen ovanpå än och sett hur det ser ut, om murstocken är putsad och klar men gör det sen när kidsen sover.

Snickare S ringde när vi var i parken och sa att de kommer på måndag. (Hurra!!!) Han frågade också om vi skulle ha tegel. Javisst svarade jag. Det betyder alltså att teglet kommer denna veckan eller? Men det betyder också att teglet inte är beställt än. Varför inte? Grrrr.

Sen slog det mig att "tegel", betyder det tegelpannor eller tegelfärgade betongplattor?? Egentligen spelar det ingen roll, kanske lutar det åt tegelpannor för den fina finishens skull, men det betyder också ett dyrare pris... Alltid kompromisser...

Dagsrapport

Publicerad 2012-09-11 22:54:00 i Allmänt,

Som tidigare skrivet, kakel och golv inburet i huset. Jag ringde snickaren och kollade om de kommer överhuvudtaget den här veckan. Nej. Sen frågade jag hur det går med skorstenen, ska de komma och fixa putsen och städa upp efter sig och alla dessa tegelstenar, och han svarade att de skulle komma imorgon, onsdag. Vi får väl se. 
 
Som varje dag blev det fram med ritningarna och optimera och klura över planlösning. Lösa problem, visualisera rummen, hitta roligare ytor, dubbelkolla, dubbelmäta, jämföra med ytor här nere eller hos andra, etc, etc. Vi är lite nervösa måste jag erkänna. Vi har ju ritat vårt eget hus utan att dubbelkolla med en utbildad arkitekt. Så mycket kan gå fel. Har vi mätt dörrar rätt? Kommer vi kunna ÖPPNA dörrarna om de är på just det här stället? Kan man ha så här tight mellan säng och vägg utan att det blir fel propotioner och man inte kommer kunna röra sig?
 
Och en tripp till tippen blev det också. Ris och diverse skräp. I löööööv åka till tippen...

Själv är bäste dräng!

Publicerad 2012-09-11 12:23:00 i

 

Det här...

 

 

 

...har blivit det här...

 

 

 

... och det här.

 

Jag och T tog saken i egna händer och kånkade in grejerna i källaren för vi var lite osäkra på om de skulle klara regn och fukt ända tills det är dags att kakla upp respektive lägga in allt. Visst var det lite tidigt att få hit varorna redan men vi hittade både det kvalitetsgolv och -kakel vi ville ha till ett riktigt bra pris. Så vi slog till för vi vet inte om bra erbjudanden på just dessa varor kommer igen. Och vi har ju platsen, så varför inte? Men du jäklar vad det vägde...

 

Saker lämnas... och saker hämtas...

Publicerad 2012-09-10 15:00:18 i

Här sker saker i lite hejkonbejkon- ordning. Golv och kakel, som läggs i slutskedet, kom idag. Däremot panel och fönster, som är nästa steg, är ju det vi får vänta på några veckor till... Men nu vet vi att vi har materialet ialla fall.

Snickarna kom förbi en sväng, och jag trodde de var i krokarna för att kanske hjälpa till att bära in golvet i huset. men nej. De skulle hämta en stor SÅG. Vi fattar ju att de är på ett annat bygge under tiden, men det känns lite oklart att verktyg BÄRS IVÄG härifrån..! Så vi får se när bygget sätter igång igen. Just nu känns det seeeeegt... Och irriterande.

Dagsrapport

Publicerad 2012-09-09 22:37:00 i Allmänt,

Jaa. Det har ju varit helg, så oavsett vilket så skulle jag inte haft något att rapportera om vad som skett på våningen ovanpå. :) Men vi vet att snickarna inte kommer imorgon i alla fall.

Dagsrapport

Publicerad 2012-09-07 22:47:35 i

Jag trodde inte det skulle bli någon Dagsrapport idag eftersom ingen skulle vara här. Men vid 3-rycket hörde jag någon klampa runt på taket. Då var det snickaren som var här och mätte om lite för trappen. Dörren måste flyttas ytterligare för att få till en bättre trapp. Snart kommer den hamna för nära väggen för min smak och för att det ska kännas bra...

Dagsrapport

Publicerad 2012-09-06 21:23:48 i Allmänt,

Idag tog det slut. Byggandet. I alla fall en eller två veckor. Nu har de inget mer att göra så det sticker iväg på lite andra jobb. Lite undrar man ju om det kanske inte var lite önskat i alla fall...
 
Hemluftofferten kom med ett prisspann på 49 000:- till 139 000:-. Saftigt. Så det blir ett mellanting av Hemluft och snickaren. 
 
Jag har inte hunnit gå upp idag så jag har inte sett vad som hänt men vi var tvugna att göra lite förändringar i ritningarna. Nackdelen med att rita alla ritningar själv är att ingen kollar vad som funkar och inte funkar. I och med att vi gjort missen att beställa för stort fönster har det hamnat lite knasigt i badrummet. Men det löste vi med att flytta lite på en vägg. Sen kom dörrarna till badrummet lite galet så de har vi också ändrat på. Hela tiden småsaker. Men så länge allt fortfarande går att ordna är jag lugn. Nu ska vi se hur länge vi måste vänta på att få sätta igång igen. 
 
Pausmusik.

Dagsrapport

Publicerad 2012-09-05 21:01:00 i Allmänt,

Nu väntar vi bara på panelen och fönstren så snickarna har inte speciellt mycket att göra de närmaste dagarna. De har gjort lite smågrejer och förberedelser. 
 
Skorstenen är färdigmurad och väntar bara på lite puts, imorgon antar jag. De åkte iväg på ett annat jobb lite hastigt och lustigt men det är så det verkar vara i branchen har jag börjat förstå. Man sticker iväg på nästa jobb innan det föregående är helt avslutat och återkommer dit för sista putsandet när man har lite tid över.
 
Jag var uppe en sväng idag och då har de börjat isolera golvet. Hörde en av snickarna som sade att de fått för lite material levererat. Jocke på Nacka Trä i farten igen misstänker jag...
 
Elektrikern var ju också här och han verkar ha gjort sina förberedelser klara. Snart sätter de igen golvet och nu är prio att få ner allt det som ska vara i golvet, el, avlopp etc.
 
Vilken dag som helst ska offerten från Hemluft komma med priser på ventilationen. Den ska ju ligga i vindsgolvet så det är inte riktigt lika brådis men snickarna jobbar med allt medan vi väntar på vad som egentligen skulle vara nästa stora grej. Det meckiga för oss är att de börjar snegla på att ta sig ner till det befintliga planet. Suck... Det var ju det vi ville skjuta på så länge som möjligt... Men jag antar att det är oundvikligt, bara inte bygget still.
 
Annars tycker jag forfarande att det går fint att bo kvar. Man har så smått börjat vänja sig vid att det börjar regna sågspån så fort man ställt tillbaka dammsugaren i städskåpet, eller att Junior vaknar med ett ryck när de dunsar en bräda i golvet där uppe...
 

Mycket karlbesök nu...

Publicerad 2012-09-05 13:32:56 i Allmänt,

Båda snickarna är här, precis som muraren och hans lärling och elektrikern och hans lärling. Hoppas inte alla är här till fikat för då räcker inte bullarna.. ;)

Köksfönstren

Publicerad 2012-09-05 13:08:00 i Allmänt,

Jäkla tur att vi ska byta fönstren här nere också, för så här ser köksföntren ut efter de senaste veckornas regnande. Och inte går det att öppna dem heller.
 
 

Tippen, fika och övningskörning...

Publicerad 2012-09-04 21:26:35 i

Så skulle dagens rubrik lydit. Om inte bilbatteriet laddat ur i Volvon..! Så det fick bli "Tippen, fika och parkhäng."

Vi hyrde ett släp och släpade iväg de sista bitarna av panelen som, äntligen, är helt borta. Den fula, fula solblekta gula plastpanelen! Nu är det nolltolerans som gäller. Minsta lilla bit plockas bort.

Och det var samma sak igen. När vi var på tippen blev jag helt galen och sprang runt bland containrarna för att se vad folk slängt. Trots att jag mycket väl vet att man inte får plocka upp saker som slängt. Så varför plåga mig själv, dumma människa? Men det är ju så mycket fina saker som slängs! :)

På bygget åkte äntligen luftpumpen ner. Den hängde ovanför ytterdörren och nu känns det som om vi fått en kubik extra runt dörren, mycket luftigare. Dessutom fick vi ett ventilationshål extra! Bara det inte blir kalla temperaturer... Och uppenbarligen har hallen en gång varit ljusblå. Fräckt.

Pumpen lade vi på försök ut på Blocket för en tusing. Man vet aldrig. Jag gillar tanken på återvinning av sådana saker. Vi får se. Annars ryker den. Vilket den gjort direkt, om T fått bestämma...

Sen hämtade vi Lilla I och stack till Linbaneparken. Det är alltid poppis. Och skönt att få T på andra tankar än bygget. Jag vet att det annars snurrar runt runt där uppe. Konstant.

Fönsterstrul...

Publicerad 2012-09-04 14:00:00 i Allmänt,

Jaha. Det här har man ju hört talas om, hur fönsterleveranser ALLTID skiter sig. Och självklart tror man att det inte kommer drabba en själv. Och självklart är det precis vad det gör.

Killen på Nacka Trä, Jocke (jag namnger honom för att om ni kommer i kontakt med honom ska ni dra öronen åt er, snabbt som attan..) har varit en total katastrof. Jag orkar inte nämna alla detaljer men det har blivit fel på varenda punkt, och är man försäljare och får in en order på över 100 000:- då ska man väl vara lite på alerten? Eller i alla fall skicka en orderbekräftelse? Eller i alla fall SVARA PÅ MAIL ang en order? Eller i alla fall kunna ge ett preliminärt leveransdatum när fabriken skickat honom det redan i JULI? (Visade det sig när vi SJÄLVA ringde fabriken och pratade med dem) Eller i alla fall skicka snickaren rätt mängd beställt material?

Vi lackade ut, försökte nå honom per telefon, utan resultat givetvis och inte fan ringer han upp igen..! och drog till badhuset i stället...
Där hade vi det jättemysigt och blev på bättre humör. Men vi enades om att om det blir minsta lilla strul nu låses hans provision inne å det grövsta!! Och så får hans chef ett telefonsamtal.

Om

Min profilbild

PK

Mamman i en familj om fyra som helt enkelt behövde mer yta att härja på och satte igång sitt livs projekt med att bygga en övervåning på sitt hus. Här kommer ni kunna läsa om hur vi våndas, svettas, tvivlar, förbannar... men också om hur vi gör high-fives, myser, längtar och svetsas samman, allt medan konturerna av ett framtida liv sakta växer fram. Så här kan det gå om man inte riktigt vet vad man ger sig in i... Enjoy!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela